V rámci oddílu budeme soupeřit s ostatními družinami při přípravě mezinárodní večeře. Každá družina představující jinou zemi bude mít za úkol připravit jednoduché národní jídlo i s patřičnou atmosférou! Kdo si odnese mezinárodní zlatou vařečku?

Výchovný cíl:  Účastníci rozvíjí multikulturní cítění Účastníci se naučí uvařit/připravit jednoduché zahraniční jídlo. Účastníci posílí schopnost spolupráce.
Doba trvání
Doba trvání 60-120 minut
Doba na přípravu
Doba na přípravu 15-30 minut
Místo konání
Místnost Místnost Louka Louka
Velikost skupiny
Velikost skupiny Oddíl (10-50)
Věk skupiny
Věk Mladší skauti a skautky Věk Starší skauti a skautky Věk Mladší roveři a rangers Věk Starší roveři a rangers

Pomůcky a materiál

  • typické recepty a dekorace pro vybrané země (kostýmy, vlajka, sport, flóra a fauna apod.)
  • nádobí a suroviny pro přípravu vybraného pokrmu
  • lístečky s cizími slovy
  • přehrávač pro hudbu (nemusí být)
  • pozlacené vařečky (nebo jiná "trofej")

Symbolický rámec (Motivace)

Určitě si někdy doma u večeře říkáte, jak to asi vypadá na večeři někoho jiného. A nemáte na mysli někoho v Čechách. My se nyní přesuneme do Barcelony, kde José přemýšlí, co bude dnes k večeři. Pojďme společně objevit, jaké chutě a kuchařské tipy hrají prim v zahraničí a na chvíli se přenést do prostředí obyčejné katalánské večeře. Bude se i vařit. Snad to pro nás nebude španělská vesnice.

Obsah programu

Atmosféra

Družiny se tematicky zaměří na kuchyni vybrané země i kulturu s ní spojenou tak, aby se každá družina zaměřila na jinou (Španělsko, Francie, Anglie, Rusko apod.). Každá družina si předem připraví dekorace a recepty typické pro vybranou zemi (z prostorových důvodů něco třeba i předvaří). Níže naleznete inspiraci pro realizaci programu se španělskou kuchyní, a to včetně malé hry při vaření. Výběr kuchyní a receptů je ale zcela na vás. Programu by tedy měla předcházet alespoň 1 schůzka, na které rozvrhneme úkoly či si vyzkoušíme recepty. Následně proběhne v rámci daného oddílu soutěž. Každá družina pak dostane jednu místnost základny, kterou od základu přetvoří v místnost nacházející se v jiné části světa. Vyzdobíme místnost dekoracemi, oblečeme si kostýmy (nejen národní, někdo může být převlečen i jako slavný sportovec z dané země), pustíme typickou hudbu či můžeme mít na pozadí puštěné na počítači i nějaké video dokreslující celou atmosféru.

Průběh - příklad na španělské bramborové omeletě

Skupinka bude po celou dobu vaření komunikovat v jazyce vybrané země. Na předem připravené kartičky si napište základní fráze spojené s jídlem a kuchyní. Ve skupinkách si dále rozdělte role. Například u španělských omelet někdo bude brambora, někdo vejce, někdo zase olej a někdo sůl. Úkolem každého bude při přípravě pracovat pouze se svojí surovinou. Při zpracování surovin dohromady, s cílem vytvořit nejlepší omeletu široko daleko, se však zástupci všech surovin budou snažit spolupracovat tak, aby každý přispěl ke konečnému výsledku.

Degustace

Následně by měla proběhnout tour de cuisine, kde jednotlivé družiny navštěvují ostatní místnosti a ochutnávají místní pochutiny. Buď bude v určitém čase otevřena kuchyně francouzská a v jiném zase anglická, což má tu výhodu, že francouzská skupina bude celá přítomna v daném kostýmu, můžeme zahrát i nějakou scénku apod. Nebo můžeme otevřít všechny kuchyně, kdy se budou účastníci navštěvovat navzájem. Po dobu hry by měli účastníci ideálně komunikovat v jazyce své země (stačí pár slov).

Recept na omeletu:

500 g nakrájených brambor – asi 3mm plátky
1 velkou cibuli, nakrájenou na asi 3mm plátky
150 ml extra panenského olivového oleje
1 lžíci nasekané zelené petrželky
6 vajec rozšlehaných vidličkou, sůl a pepř

Cibuli a brambory pomalu smažte asi půl hodiny za občasného přikrytí a zamíchání v silnostěnné pánvi. Směs pak vsypte do cedníku zavěšeného nad miskou a nechte odkapat přebytečný olej. Vejce dejte do mísy a vsypte k nim brambory s cibulí a petrželku. Osolte, opepřete a přilijte lžíci oleje. Vraťte na pánev a na mírném ohni opékejte dalších dvacet minut. Vařečkou směs trochu tvarujte, aby připomínala jakýsi polštářek. Pánev překryjte talířem a omeletu na něj převraťte. Pak ji nechte znovu sklouznout do pánve a minutu opéct z druhé strany. Takto omeletu obraťte ještě dvakrát. Můžeto servírovat na talíř. Dobrou chuť.

Reflexe

Na konci ochutnávek se všichni sejdeme v jedné místnosti, kde vystavíme jídla všech družin (nutno tedy myslet i na to, že si kousek musíme dát stranou). Společně hodnotíme daná jídla. Každý člověk má 3 žetony, které může věnovat jinému týmu. Tým s nejlepším skóre bude na ramenou odnesen na pódium, kde jim bude předána zlatá vařečka. Posléze už nemusíme mluvit jazykem dané země a následuje reflexe aktivity – družiny sdílí své zážitky ze schůzky i přípravy.

Metodické poznámky

Hodí se klubovna s více místnostmi a kuchyňkou (ideálně větší), nebo je možné aktivitu uskutečnit i na táboře na kamnech, ideálně před večeří.

Zdroje

Časopis Skauting 12/2017. Autorka článku: Gabriela Korbelová – Gába.