Postavte si vlastní pec a vyzkoušejte pečení chleba.

Výchovný cíl:  Účastníci vyzkouší svoje tábornické dovednosti na postavení pece a následného upečení chleba. Účastníci vysvětlí, jak postavit chlebovou pec.
Doba trvání
Doba trvání 60-120 minut
Doba na přípravu
Doba na přípravu 0-15 minut
Místo konání
Louka Louka Les Les
Velikost skupiny
Velikost skupiny Družina (4-10)
Věk skupiny
Věk Mladší skauti a skautky Věk Starší skauti a skautky Věk Mladší roveři a rangers

Napojení na stezku (stupeň, úkol)

Skautská stezka

  • 1. stupeň - Země a vody - 6 Oheň
  • 2. stupeň - Vzduchu a ohně - 7 Použití ohně, Praktický život

Skautská kompetence

Uplatní se při táboření v oddíle.

V běžném životě je samostatný a zvládne se postarat o sebe i ostatní.

Obsah programu

Chléb patří bezpochyby k základům nejen táborové kuchyně. Možná vás překvapí, že první počátky pečení chleba spadají již do mladší doby kamenné. A právě pravěké a raně středověké chlebové pece jsou díky své jednoduchosti vhodným vzorem pro táborovou chlebovou pec.

Zkuste si na táboře upéct vlastní chleba. Stavba pece, zpracování těsta i vlastní pečení je určitě zajímavou náplní, nemluvě o výborné chuti čerstvého chleba (když se dílo podaří). Ze začátku se bude jednat spíše o experiment, ale pokud získáte praxi, dá se péct chleba i v dostatečném množství a kvalitě pro nasycení celého tábora – ale s tím zpočátku rozhodně nepočítejte.

Podrobný návod včetně názorné obrazové přílohy najdete zde --> http://ostrovnapadu.cz/chlebova-pec-a-peceni-chleba/

Bezpečnost

  • Dobře si rozmyslete umístění ohniště. Oddělte jej od okolního prostředí kameny, pískem, vyhloubenou strouhou. Od okraje lesa musí být vzdáleno minimálně 50 metrů, od stohu alespoň 100 metrů. Je zakázáno rozdělávat oheň v suché trávě, na strništi, na kořenech stromů apod.
  • Zvažte, zda jsou vhodné klimatické podmínky. Pokud fouká silný vítr a je extrémní sucho, oheň vůbec nezapalujte.
  • Hranici z polen postavte tak, aby byla stabilní. Jinak hrozí její zřícení a rozšíření ohně do okolí.
  • Pro zapálení nepoužívejte hořlaviny, jako jsou benzín, nafta, líh apod. Oheň se snadno vymkne kontrole a často také dojde k vážným popáleninám. Méně riskantní je například použití pevného podpalovače PePo, který má stabilní výhřevnost a při jeho použití v okolí nevznikají vysoce hořlavé plyny.
  • Při pálení ohňů musí být vždy přítomna alespoň jedna osoba starší 18 let. I rodiče mohou být dle §78 zákona o požární ochraně postiženi pokutou v případě, že z hlediska požární ochrany zanedbají dohled nad svými ratolestmi.
  • Rozdělaný oheň nepřeskakujte, je to velmi nebezpečné. Pokud se na vás vznítí oděv, pamatujte na základní pravidlo: Zastav se! Lehni si! Kutálej se!
  • Vyhněte se používání zábavní pyrotechniky poblíž otevřeného ohně. Nikdy ji do ohně nevhazujte. Dětem do rukou vůbec nepatří.
  • Oheň nenechávejte bez dozoru. Připravte si dostatek vody pro jeho uhašení nebo pro případ, že by se vymknul kontrole.
  • Ohniště můžete opustit, až když je uhašeno důkladným prolitím vodou nebo zasypáno zeminou.

 Převzato z: https://www.hzscr.cz/clanek/doporuceni-ohen-na-carodejnice-nezapalujte.aspx

 

Metodické poznámky

  • Před samotnou aktivitou pamatujte na bezpečnost - dítěti vysvětlete základní pokyny, abyste předešli zranění (viz Bezpečnost).
  • Pamatujte na to, že dítěti nemusí jít aktivita hned. Buďte proto trpěliví, vysvětlujte, názorně ukazujte jednotlivé kroky.
  • Pokud bude potřeba, postup vysvětlete znova.
  • Sledujte během aktivity reakce dětí a pokud bude potřeba, pomozte jim.

Zdroje

Jan Laš: Chlebová pec a pečení chleba. Dostupné na: http://ostrovnapadu.cz/chlebova-pec-a-peceni-chleba/